Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2017

Τήξη-Πήξη-ιδιότητες νερού Ο χιονάνθρωπος που δεν ήθελε να λιώσει

Κατά την επιστροφή μας στο νηπιαγωγείο μετά από τς παρατεταμένες για φέτος χριστουγεννιάτικες διακοπές μας λόγω ''Αριάδνης'',μας περίμεναν στην είσοδο δύο σακιά με χοντρό αλάτι.Αυτά στάθηκαν και η αφορμή για να αρχίσει η συζήτηση για το ποιος τα τοποθέτησε εκεί και γιατί και να ακολουθήσει η ανάγνωση του παραμυθιού  Ο χιονάνθρωπος που δεν ήθελε να λιώσει   και σχετικά πειράματα και παιχνίδια.  

Τα παιδιά αφού γέμισαν  παγοθήκες διαφόρων σχημάτων με νερό και είδαν πως αυτό παίρνει το σχήμα της κάθε θήκης στην οποία μπαίνει και χρωμάτισαν νερό σε πλαστικά ποτηράκια με τέμπερες -αφού αυτό είναι άχρωμο- τα τοποθέτησαν στην κατάψυξη του ψυγείου.     


Έπειτα έβαλαν από έξι παγάκια σε διάφορα κυπελάκια  και τα τοποθέτησαν 
κοντά στο καλοριφέρ,


έξω από το παράθυρο,
μέσα στην κατάψυξη πάλι,
και πάνω στο τραπέζι βάζοντας μέσα και αλάτι χοντρό για να παρατηρήσουν σε ποιο κυπελάκι θα λιώσει πιο γρήγορα ο πάγος.

Σε δυο κυπελάκια με χρωματισμένο νερό έριξαν αλάτι μέσα και γύρω τους και το ένα το άφησαν όπως ήταν.   

Μετά από παρατήρηση και σύγκριση του τι συνέβη στον πάγο που υπήρχε στα κυπελάκια ανάλογα με το που αυτά τοποθετήθηκαν,κατέγραψαν σε φύλλο εργασίας τα αποτελέσματα με όποιο τρόπο μπόρεσαν.  .

   
Κατόπιν τα υλικά θα έπαιρναν το μοιραίο δρόμο για τον νεροχύτη....ΑΛΛΑ... ο Γ.''είδε''(επηρεασμένος από την ανάγνωση του παραμυθιού) πως υπήρχαν μέσα στην κούπα τρεις χρωματιστοί χιονάνθρωποι ...που δεν ήθελαν να λιώσουν μέσα στη χρωματιστή θάλασσα!!!!  


Θέλοντας λοιπόν να τους βοηθήσουν,πρόσθεσαν μέσα στην κούπα κι άλλους παγωμένους χρωματισμένους φίλους για να μη λιώσουν....
(κι αφού πήραν φόρα,χρωμάτισαν ότι παγωμένο έβλεπαν μπροστά τους,κόκκινη μια μπάλα παγωτού,κίτρινο ένα αστέρι,πράσινη μια βάρκα,μπλε το παγωμένο διάστημα!!!!) 

Κι επειδή όλα συνέχιζαν να λιώνουν....τα έσωσαν τοποθετώντας τα  στη'' χώρα του πάγου που δε θα λιώσει ποτέ''!!!!! 


Φύλλο εργασίας

2 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. Αυτά ενθουσιάστηκαν με τις μεταμορφώσεις του πάγου Μαρία μου,εγώ με τις ιδέες που κατέβαζε το μυαλουδάκι και η φαντασία τους και η δραστηριότητα εξελίχθηκε λιγάκι σε πάρτυ!!!:)))Τι το καλύτερο όμως;

      Διαγραφή