Σάββατο, 31 Ιανουαρίου 2015

Επίσκεψη στο Τελλόγλειο 'Ιδρυμα Τεχνών ΑΠΘ. ΤΙΜΗ ΣΤΟΝ TÉRIADE

29-1-2015
 Στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματός μας ''Με αφορμή ...μια μονοκονδυλιά''επισκεφθήκαμε το  Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ και παρακολουθήσαμε το μουσειοπαιδαγωγικό του πρόγραμμα που έχει σχέση με μία από τις εκθέσεις που φιλοξενεί αυτό το διάστημα τιμώντας τον Μυτιληνιό εκδότη και τεχνοκριτικό Στρατή Ελευθεριάδη -Tériade.    

Αρχικά παρουσιάστηκε στα παιδιά με πολύ κατανοητό τρόπο η προσωπικότητα και το έργο αυτού του σπουδαίου Έλληνα ποιητή,ζωγράφου κι εκδότη που κατάφερε στις εκδόσεις του να ενώσει τα μεγαλύτερα ονόματα της εποχής του όπως Picasso,Matisse,Chagall,Miró με μεγάλους συγγραφείς ,θέτοντας ως στόχο ,ένα νέο κοινό έργο,αλλά είναι κι αυτός που ανέδειξε κι έφερε στο φως τη σύγχρονη λαϊκή τέχνη με την ''ανακάλυψη'' και προβολή του συμπατριώτη του λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου. 

Έπειτα πέρασαν στην έκθεση των έργων των ζωγράφων επικεντρώνοντας την προσοχή και ''μελέτη'' στον πίνακα του Chagall  ''Το τσίρκο'' (τι απεικονίζει,τρόπος δημιουργίας -σφραγίδες-χρώματα ).
Ας σημειωθεί πως φυσικά ίσχυε απαγόρευση φωτογράφισης των έργων οπότε οι φωτογραφίες  αυτών είναι παρμένες από το διαδίκτυο.


Ανάμεσα από διάφορα έργα του Miró .... 
επικέντρωσαν την προσοχή στο παρακάτω,αφού απόλαυσαν την αφήγηση της ιστορίας του βασιλιά Υμπύ και προσπάθησαν να περιγράψουν την εικόνα που βλέπουν και να εντοπίσουν τους ήρωες και το τι κάνουν στο συγκεκριμένο έργο.  
Την τιμητική του όμως είχε ο Θεόφιλος!!!!!!!!Τους έγιναν γνωστά διάφορα στοιχεία της προσωπικότητάς του και του έργου του(καταγωγή,ο τρόπος  ζωή του και ντυσίματος ,η σχέση του με τον Τériade,ο τρόπος που ζωγράφιζε ,η ύπαρξη μουσείου με έργα του στη Μυτιλήνη κ.λ.π.)κι αφού περιέγραψαν με βοηθητικές ερωτήσεις τα εξής έξι έργα:Έλληνας αγωνιστής,Αρχαία Ανθοπώλις,Η Άρκτος χορεύουσα,Ο Θόδωρος Καραπάτης,Ο βασιλιάς της Ινδίας ,Κωνσταντίνος Παλαιολόγος ,τους ζητήθηκε να διαλέξουν τον πίνακα που τους άρεσε περισσότερο και να προσπαθήσουν να τον ζωγραφίσουν όπως μπορούσαν  σε Α4 .

Τέλος μέσω του διαδραστικού συστήματος Be There Now!τα παιδιά ανά ομάδες πέρασαν μπροστά από την προβολή του πίνακα του Θεόφιλου ''Κωνσταντίνος Παλαιολόγος''και οι τελικές προβαλλόμενες εικόνες στάλθηκαν άμεσα στο e-mail μου ,ώστε να τις έχουμε ως ενθύμιο της επίσκεψής μας. 
Θα ήθελα να ευχαριστήσω ειλικρινά μέσα από την καρδιά μου τις υπεύθυνες των μουσειοπαιδαγωγικών προγραμμάτων του Τελλόγλειου για την αγάπη με την οποία δέχθηκαν τα παιδιά,την άψογη συνεργασία που είχαμε και για όλα όσα μας πρόσφεραν !!!!!!!Ευχαριστούμε πολύ!!!!!!!!!!!!
Μετά από αρκετές επισκέψεις σε διάφορος χώρους που έχω πραγματοποιήσει με τα τμήματά μου μέσω των προγραμμάτων με τα οποία ασχολούμαστε κατά καιρούς θα ήθελα να δηλώσω ότι αυτή ήταν μία από τις λίγες που θα κατέχει μια ξεχωριστή θέση 
 στο μυαλό,στην καρδιά και στην ψυχή μου!!!!!!
Αξίζει στ'αλήθεια όποιος/α συνάδελφος/ισσα μπορεί να την επισκεφθεί με το τμήμα του αλλά και όποιος άλλος επιθυμεί.Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 18 Μαρτίου 2015. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου